Avgift för äldreboende

Hej!
Jag har anhöriga som undrar hur det blir om den ana partnern går bort och den kvarlevande hamnar på ett äldreboende, baseras avgiften för äldreboendet på inkomst och förmögenhet eller bara på inkomst. Finns det en maxtaxa och vad ligger den på i så fall?

Kommentarer

 • Hej Gunilla,

  Tack för din fråga, jag har tagit den vidare till vår avgiftshandläggare inom äldreomsorgen. När vi har fått ett svar så återkommer vi till dig!

  Ha en fin dag!
  Kajsa Kundtjänsthandläggare
 • Hej igen Gunilla,

  Jag har nu fått svar från vår agiftshandläggare.

  Avgiften på ett särskilt boende är indelad i tre delar. Först finns det en hyra för lägenheten/rummet. Den varierar mellan boenden och storleken på rummen. Idag ligger hyrorna mellan ca 2500 kr och 6800 kr. Sedan tillkommer det för maten, ett helkostabonnemang kostar 3 015 kr/mån för 2018. Den tredje delen är för själva omsorgen/hjälpen man behöver. Den delen är inkomstbaserad, dvs där räknar vi ut hur mycket man har utrymme att betala, dock finns ett maxtak på den delen på  2 044 kr/mån.

  När vi räknar ut avgiftsutrymmet för omsorgen, lägger vi ihop inkomster, ev bostadstillägg och inkomst av kapital. Vi räknar inte med förmögenhet, utan bara utdelningar och räntor mm.
   
  Hoppas detta svaret har varit till hjälp annars är du välkommen att återkomma!

  Ha en trevlig helg.
  Kajsa Kundtjänsthandläggare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.