Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Återvinning av matolja


Hej!

Miljötänket har blivit en del av vår vardag och i mitt bostadsområde, finns en väl utbyggd sopsortering. Både av miljö- och hälsoskäl, försöker jag minimera användandet av hård och mjukplast och använder övervägande glasburkar till förvaring i den mån det går, och tygkassar används oftast vid inköp.
Sen har vi det här med matfett och matolja! Matfettet låter väl de allra flesta stelna i pannan, för att sedan torka upp med en bit papper som kastas i matavfallet. Stopp i avloppet vill väl ingen ha, vilket dessutom kan bli väldigt kostsamt. Men gammal överbliven matolja då? Kan såklart också orsaka stopp, men var kastas den flaskan enligt Ängelholms återvinningscentral? Jo - i restavfall!!! Här blir jag väldigt besviken... Hur är det bara möjligt att natursköna Ängelholms återvinningscentral saknar Fettåtervinnings station? Detta trots att Ängelholm påstår sig vara en miljömedveten kommun, så erbjuder Återvinningscentralen inte detta, utan kommuninvånarna hänvisas ist att kasta matoljan i restavfallet! OBS! Får inte ens ställas i Miljöboden! Tänker på de som friterar, storköken och restaurangerna... ska de också kasta sina frityroljor i restavfallen eller har de tillgång till andra uppsamlingskärl och regler än privatpersoner??? Helt förkastligt!!!

Återvunnen matolja är eftertraktad av producenter, då den återvinns och renas i olika processer, för att sedan kunna användas i tillverkning av tvål och stearinljus. Återvinningen minskar efterfrågan på palmolja, vilket i sin tur leder till att värdefull regnskog kan bevaras. Ängelholms återvinningscentral borde verkligen ta tag i detta och främja insamlandet av hushållens matfett samt matolja, både för att återvinna och för att spara regnskogarna. Vi kommuninvånare bidrar så gott vi förmår, men det hjälper föga om inte våra kommunansvariga föregår med gott exempel och tar sitt ansvar! Så hoppas på skärpning och en ”Fettåtervinnings station” inom det snaraste!!!

Med vänlig hälsning
Carina

Kommentarer

  • Hej Carina!

    Tack för dina frågor!

    I Ängelholms kommun är det NSR (Nordvästra Skånes Renhållning) som sköter avfallshanteringen, så vi får be dig att kontakta dem för att få hjälp med dina frågor. Du når dem via 042-400 13 40 eller kundservice@nsr.se

    Med vänlig hälsning,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.